A kalásztól a kenyérig

BETEKINTÉS ÉS EGYÜTTMŰKÖDÉSI LEHETŐSÉG A KÉZI ARATÁS, KÉZI CSÉPLÉS ÉS A KENYÉRSÜTÉS MŰVELETEIBE

A PROGRAM LEÍRÁSA

250 évvel ezelőtt vagyunk, egy aratáson, cséplésen illetve kenyérsütésen.

A programban nyomon követhető a kalásztól a kenyérig valamennyi munkaművelet, amíg a búzaszemből kenyér lesz.

A program első részében aratási időben vagyunk, bemutatásra kerül a kézi kaszálás, a kaszakalapálás, a kaszafenés, a kötélfonás, a kötélteregetés, a marokszedés, a kepébe rakás, a kuszagereblyézés. 

A középső részben kézi cséplésre kerül sor- sváb rézfúvós zenére – kézi cséphadaróval. A cséphadarást követően a termény szél vagy szelelőrostára kerül. A tisztított szemet 500 éves kézi köves malommal megőrlik teljes őrlésű lisztté.

A harmadik vagy befejező részben a kenyérsütés titkaiba vezetik be az érdeklődőket. 
Image
Image
Image
Image
Munkaműveletek: kovászolás, dagasztás, virgölés, kelesztés, kemencébe vetés, kenyérsütés.
 
Az eszközök, mellyel mindezeket elvégzem: dagasztó teknő, szakajtó, szakajtó ruha, sütőlapát, parázsvonó, hamuzó csuma, libaszárny toll.

Tanulságos időutazást és hasznos ismereteket!