A kalásztól a kenyérig
BETEKINTÉS ÉS EGYÜTTMŰKÖDÉSI LEHETŐSÉG A KÉZI ARATÁS, KÉZI CSÉPLÉS ÉS A KENYÉRSÜTÉS MŰVELETEIBE
A PROGRAM LEÍRÁSA
250 évvel ezelőtt vagyunk, egy aratáson, cséplésen illetve kenyérsütésen.
A programban nyomon követhető a kalásztól a kenyérig valamennyi munkaművelet, amíg a búzaszemből kenyér lesz.
A program első részében aratási időben vagyunk, bemutatásra kerül a kézi kaszálás, a kaszakalapálás, a kaszafenés, a kötélfonás, a kötélteregetés, a marokszedés, a kepébe rakás, a kuszagereblyézés.
A középső részben kézi cséplésre kerül sor- sváb rézfúvós zenére – kézi cséphadaróval. A cséphadarást követően a termény szél vagy szelelőrostára kerül. A tisztított szemet 500 éves kézi köves malommal megőrlik teljes őrlésű lisztté.
A harmadik vagy befejező részben a kenyérsütés titkaiba vezetik be az érdeklődőket.




Munkaműveletek: kovászolás, dagasztás, virgölés, kelesztés, kemencébe vetés, kenyérsütés.
Az eszközök, mellyel mindezeket elvégzem: dagasztó teknő, szakajtó, szakajtó ruha, sütőlapát, parázsvonó, hamuzó csuma, libaszárny toll.